Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΜΥΘΟΥΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ



ΕΘΙΜΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ




'Οταν μια γυναίκα πάει να γεννήσει, ρίχνουν νερό για να κυλήσει το μωρό σα νεράκι. Στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Κατούνα, όταν κάποιος πάει ένα ταξίδι ρίχνουν πίσω του λίγο νερό για να κυλάει ο δρόμος του σα νερό. Επίσης όταν ξεκινά μια καινούρια σχολική χρονιά και τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο οι μαμάδες ρίχνουν ένα ποτήρι νερό πίσω από τα παιδιά για να κυλήσει η σχολική χρονιά σα νεράκι. Σε κάποια μέρη της Ελλάδας μετά την τελετή του γάμου και το καθιερωμένο γλέντι στο σπίτι μ' όλους τους συγγενείς, συνήθιζαν να πηγαίνουν τα ξημερώματα στη βρύση του χωριού. Εκεί η νύφη έπαιρνε νερό και έδινε να πιουν όλοι οι καλεσμένοι.

Σταύρος Μ. - Ιωάννα


Tο έθιμο με τους μπότηδες


Στην Κέρκυρα κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο γίνεται το έθιμο με τους μπότηδες. Οι Κερκυραίοι βάζουν νερό στους μπότηδες (στάμνες) και τους σπάνε. Νομίζουν ότι όταν σπάει ο μπότης σπάει το κακό.


Μιχάλης

Tο τάισμα της βρύσης

Στα χωριά της Κεντρικής Ελλάδας τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το ονομαζόμενο «τάισμα της βρύσης». Οι κοπέλες πηγαίνουν στις βρύσες του χωριού και τις αλείφουν με βούτυρο και μέλι, με την ευχή ότι, όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι και όπως γλυκό είναι το μέλι έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους. Πρέπει να κάνουν τη διαδρομή χωρίς να μιλήσουν. Με το νερό αυτό, που ονομάζεται άχραντο ή αμίλητο, ραντίζουν τα σπίτια τους.


Άρτεμη, Κων/να, Γιώργος, Νατάσσα



ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ


Το νερό στο Χριστιανισμό: Θεοφάνια

-Κυρία Παναγιώτα από ποια περιοχή είστε;
-Από την Ανθήλη Λαμίας.
-Μπορείτε να μας μιλήσετε για ένα έθιμο της περιοχής σας;
-Βεβαίως, τα Θεοφάνια. Γίνονται σε όλη την Ελλάδα στις 6 Ιανουαρίου. Το έθιμο αυτό γίνεται για να αγιαστούν τα νερά.
-Ναι! όσοι πολίτες θέλουν πηγαίνουν (στον τόπο τους) δίπλα σε θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, και στις μεγάλες πόλεις ακόμη και σε πισίνες. Ο παπάς ευλογεί τα νερά και μετά ρίχνει το σταυρό. Οι συμμετέχοντες πέφτουν στο νερά. Όποιος πιάσει πρώτος το σταυρό θεωρείται ευλογημένος για όλο το χρόνο.


Πέτρος


Στο Λιτόχωρο το χωριό της γιαγιάς μου, τα Φώτα έχουνε έθιμο να ρίχνουν το Σταυρό σε παγωμένα νερά. Τα παλικάρια πέφτουν στα παγωμένα νερά σπάζοντας τον πάγο. Το νερό είναι πολύ παγωμένο γιατί κατεβαίνει από τον Όλυμπο. Ένα παλικάρι πιάνει το σταυρό και με τους φίλους του τον γυρίζουν σε όλα τα σπίτια του χωριού, αγιάζοντας τα σπίτια και οι άνθρωποι τους δίνουν χρήματα για ευχαριστώ.


Βαγγελίτσα

Το νερό στο μουσουλμανισμό


Το νερό στο Ισλάμ παίζει πρωταρχικό ρόλο. Στο κοράνι το νερό εμφανίζεται ως η πηγή της ζωής και της δημιουργίας στον κόσμο. Το υγρό στοιχείο προϋπήρχε της ζωής και της δημιουργίας της γης και του ανθρώπου. Σύμφωνα με το κοράνι ο Αλλάχ που είχε το θρόνο του στο νερό δημιούργησε τη γη και τον ουρανό σε 6 ημέρες. Το πέρασμα από το νερό και η καθαριότητα κατά το Μωάμεθ είναι το ήμισυ της πίστης. Γι αυτό παροτρύνει τους πιστούς να πλένονται πριν την προσευχή για να εξαγνιστούν. Γι αυτό το λόγο έξω από τα τζαμιά πάντα υπάρχουν βρύσες.

Χρήστος


Το νερό στον Ινδουισμό


Ο Γάγγης ποταμός είναι ποταμός της Β Ινδίας. Πηγάζει από τα Ιμαλάϊα και χύνεται στον κόλπο της Βεγγάλης σχηματίζοντας μεγάλο δέλτα με έφορους ορυζώνες. Οι Ινδουιστές θεωρούν τα νερά του Γάγγη ιερά και μπαίνουν σε αυτά για να θεραπευτούν. Στης όχθες του υπάρχουν ιερές πόλεις όπου οι πιστοί πάνε να προσκυνήσουν. Οι προσκυνητές χύνουν επίσης νερό μέσα στο Γάγγη ως προσφορά στους θεούς τους. Οι Ινδουιστές τον μήνα Φεβρουάριο ή Μάρτιο γιορτάζουν την επιστροφή της άνοιξης. Τότε βγαίνουν στους δρόμους ανάβουν φωτιές και ραντίζουν ο ένας τον άλλο με σκόνες ή χρωματισμένο νερό.


Άγγελος - Στράτος -Σωτηρία

ΝΕΡΟ – ΠΟΤΑΜΙΑ - ΜΥΘΟΙ

Ο Αχέροντας


Ποταμός που διασχίζει τα Γιάννενα, τη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα. Έχει πολύ καθαρά νερά και σε κάποια σημεία είναι πολύ ορμητικός.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι περνούσαν τον ποταμό οι ψυχές των νεκρών για να πάνε στον κάτω κόσμο. Όταν πέθαινε κάποιος έβαζαν στο στόμα του ένα κέρμα για να τον μεταφέρει ο θεός Ερμής ή ο περίφημος χάροντας, ο βαρκάρης, από τον ποταμό Αχέροντα στον κάτω κόσμο. Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν τον οβολό ήταν καταδικασμένοι να περιπλανιούνται αιώνια στις όχθες του.
Η άλλη ονομασία είναι Μαυροπόταμος γιατί σύμφωνα με τη μυθολογία οι Τιτάνες για να ξεδιψάσουν ήπιαν νερό από το ποτάμι. Ο Δίας θύμωσε και μαύρισε τα νερά του.
Ο Οδυσσέας, μετά το νησί της Κίρκης, επισκέπτεται τον Αχέροντα για να βρει την ψυχή του μάντη Τειρεσία πουν θα του πει πώς θα επιστρέψει στην πατρίδα του.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση τα νερά του ήταν πικρά γιατί τα δηλητηρίαζε ένα τέρας που το σκότωσε ο Άγιος Δονάτος.
Ο ποταμός μέχρι το 1960 χύνονταν στην Αχερουσία λίμνη. Μετά έγινε εκτροπή του ποταμού. Τώρα χύνεται στο Ιόνιο πέλαγος. Η λίμνη αποξηράνθηκε και τώρα είναι μια τεράστια πεδιάδα.

Σταύρος Λ. – Κωνσταντίνος - Άννα - Κατερίνα

Ο Αλφειός


Ο Αλφειός είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. Βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Αλφειός ήταν γιος του Ωκεανού και λατρευόταν από τους θνητούς ως θεός της γονιμότητας. Η τύχη όμως δεν ήταν με το μέρος του. Ερωτεύθηκε μάταια την Αρτέμιδα και στην συνέχεια την νύμφη Αρέθουσα, η οποία θέλοντας να τον αποφύγει πήγε στην Ορτυγία και μεταμορφώθηκε σε πηγή. Τότε ο Αλφειός έγινε ποτάμι για να ενωθεί με τα νερά της αγαπημένης του.
Ο Στράβωνας πίστευε ότι ονομάστηκε έτσι επειδή θεράπευε τη λέπρα.

Ροζάννα - Φένια

Ο Γαλλικός ποταμός ή Εχέδωρος


Ο Γαλλικός ποταμός, αρχαίος Εχέδωρος είναι ποταμός της Κεντρικής Μακεδονίας. Πηγάζει από το νομό Κιλκίς [Κρούσια όρη] και εκβάλει στον Θερμαϊκό κόλπο, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το μήκος του είναι 70 χμ. Ο μεγαλύτερος παραπόταμος του είναι ο Σπάνος.
Ο Γαλλικός ποταμός είναι γνωστός γιατί στην άμμο της κοίτης του ποταμού υπήρχαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες χρυσού. Το μεσαίωνα ονομαζόταν Γομαροπνίχτης λόγω των ξαφνικών πλημμυρών του.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στις όχθες του ποταμού Εχέδωρου έγινε η μονομαχία του Κύκνου με τον Ηρακλή,καθώς ο τελευταίος προσπάθησε να περάσει αναζητώντας τα βόδια του Γηρυόνη. Ο Άρης όμως, ως πατέρας του Κύκνου, επενέβη και η μάχη σταμάτησε.


Αλέξανδρος










Δεν υπάρχουν σχόλια: